Slow fashion

by - 6:08

(kraťasy od/shorts from MxDStudio)

Myslím, že táto téma je našťastie čím ďalej tým viac rozoberaná. Ako tvorca odevov som sa rozhodla napísať na to aj svoj názor, možno trochu priblížiť ostatním o čom to celé vlastne je.
I think this issue is becoming more and more misunderstood. As a creator of clothing, I decided to write down my own opinion, maybe a little bit closer to others about what the whole thing is.

Určite máme všetci doma plné skrine oblečenia, topánok a všetkého možného čo s tým súvisí. Každú vec sme mali na sebe pár krát, pretože máme 2 - 3 obľúbené kúsky, ktoré nosíme najviac. Slow fashion alebo pomalá móda sa zameriava presne na tieto veci.
We certainly have everybody at home full of dresses, shoes, and all that is possible. We've had each clothes a couple of times because we have 2 to 3 favorite pieces we wear the most. Slow fashion focuses on these clothes.

Niekedy som chodila do obchodov tak trochu bezhlavo. Kúpila som všetko na čo som mala a vlastne v konečnom dôsledku ani nepotrebovala. Môj šatník bol plný, no ja som ajtak nemala čo na seba. Tak nejako to pokračovalo až do chvíle, kým som sa nezačala zaujímať o módu a vytvárať ju.
Sometimes I bought everything I had and didn't even need it. My wardrobe was full, but I did not have anything to myself. That's how it went on until I began to get interested in fashion and create it.

(Ľanový Crop top s ručnou výšivkou od/ Linen Crop top with hand embroidery from MxDStudio)

Bol to veľký zlom, zistiť koľko nepotrebných vecí mám, ako málo mi stačí a tiež od istej chvíle, viem že zaplatiť viac je často lepšie. Prečo? Každý z nás si vie alebo možno ani nevie predstaviť koľko roboty je na tom kúsku oblečenia, ktoré chvíľku ponosíme a potom už len "spí" v našej skrini. Mnoho energie, materiálu a práce je v každom jednom kúsku.
It was a big break, to find out how many unnecessary things I have as little as enough. Also, from a certain point of time, paying more is often better. Why? We all know, or perhaps do not know, how much work we have on a piece of clothing that we are wearing for a while and then just sleeping in our closet. A lot of energy, material and work is in every single piece.

Nie vždy si môžme dovoliť nakúpiť drahé veci, ale ak by sme si kúpili bundu na zimu na 120€ a nosili túto budnu 4roky, tak nás to stojí 30€. Tak isto je to aj pri iných veciach. Cena týchto vecí určuje ich kvalitu, trvanlivosť a to ako veľmi si vážite niekoho robotu. 
We can not always afford to buy expensive clothes, but if we bought a jacket for the winter at 120 € and wearing this coat 4years, it costs us 30 € per year. This is also the case with other outfits. The price of these things determines their quality, durability and how much you value someone's work.

Druhá možnosť pri tejto pomalej móde je nakúpiť v Second Hand(e). Túto možnosť využívam málo kedy, keďže niesom ten typ človeka, ktorého baví prehrabovať sa a hľadať. Aj keď musím uznať, ak to viete, nájdete tam často krásne kúsky!
The second option in this slow fashion is to buy in Second Hand. I use this option very little, since there is not the type of person who enjoys digging and searching. Even though I have to say, if you know, there are often beautiful pieces there!
(Top z viskózi od/ Viscose top from MxDStudio)

Odkedy tvorím, šijem, navrhujem, fotím a snažím sa predať druhým svoje kúsky, viem aká je to náročná cesta. Viem, že pri veciach za ktoré platíme 10-20 nemôžme očakávať kvalitu, skôr tu kvantitu. Preto ak si vážite čas druhých a chcete im pomáhať, skúste sa zamyslieť čo z toho výpredaja naozaj potrebujete, čo vynosíte viac ako jednu sezónu a či niečo podobné ešte nemáte.
Since I've been making,  designing,  shooting, I'm trying to sell my pieces to others, I know the hard way. I know that for clothes we pay for 10-20 €, we can not expect quality, rather quantity. So if you appreciate the time of others and want to help them, try to think about what you really need from sale what you will spend more than one season and if you don't have something similar yet.

Niekedy to je naozaj ťažké odolať, no ja som sa to naučila. Keďže viem, že iné ako čierne a biele (s výnimkou zlatej a striebornej) oblečenie nevezmem na seba, tak už ho rovno z diaľky obchádzam. Pretože by to bol len ďalší nepotrebný kúsok v mojom šatníku.
Sometimes it's really hard to resist, but I learned it. Since I know that other than black and white (except for gold and silver) clothing I don't take on myself, I'm going straight from the distance. Because it would be just another unnecessary piece in my wardrobe.

Verím, že dokážeme pomôcť Zemi, vytváraním odevov z kvalitných látok a kupovaním toho čo naozaj potrebujeme!
I believe that we can help the Earth by creating quality cloths and buying what we really need!


Prajem vám nádherný deň!
Wish you sunny spring day!

You May Also Like

0 komentárov